Välkommen Karin! Nu spetsar vi Culpeos HR-stöd

Äntligen är Karin på plats. Karin är vad vi brukar kalla vår riktiga spjutspets inom HR och är den av oss med mest erfarenhet inom personalfrågor. Hon har jobbat som HR-direktör och HR-chef på Region Norrbotten, som HR-strateg på Luleå Tekniska Universitet och personalkonsult vid LFV. Visst är det spännande att hon har valt att starta upp Culpeo med oss?

Låt höra, hur kommer det sig att du valde att satsa på Culpeo?

Jag har arbetat inom HR-området största delen av mitt yrkesliv och har haft förmånen att jobba i många olika roller och uppdrag. Jag har hittills varit anställd och att nu testa på att jobba åt mig själv, tillsammans med drivna kollegor, i ett eget företag är såklart lockade. Nyfikenheten kring att starta upp och utveckla ett företag från grunden har funnits i tankarna ett tag och det kändes helt rätt i tid när vi tillsammans konkretiserade formeringen av Culpeo. Jag ser ett tydligt behov och en efterfrågan av tjänster inom HR och rekrytering.

Kan du berätta lite vem du är? Vad har du till exempel gjort i sommar?

Jag är i själ och hjärta en lantis som gillar jobb där det händer lite saker. Jag bor och lever tillsammans med Micke och två hemmavarande barn (den tredje studerar i Umeå) på en gård i Brändön utanför Luleå. På fritiden lever vi lantlivet och det är också hemmavid och på långpromenader med hundarna som jag hämtar energi. Trädgård och hobbyodling är kul och i våras köpte vi ett efterlängtat växthus där nu tomater, gurkor, chili, paprika och snittblommor frodas. I sommar har jag bland annat gjort en underbar resa till södra Frankrike. Vi har njutit av att umgås med släkt och vänner och allt det goda som Frankrike har att erbjuda, mat, vin,ost, kultur och såklart sol och bad. Känns viktigt att ladda energi och få inspiration inför stundande höst och vinter.

Vad tror du kommer vara ditt främsta bidrag?

Jag tänker att min breda och långa erfarenhet av HR-frågor kommer att vara värdefull i olika former av samarbeten med företag. Jag har även ett stort nätverk att bidra med och söker ständigt ny kunskap. Den gröna omställningen här i norra Sverige, alla nya företagsetableringar och den tuffa konkurrensen om arbetskraften kräver samverkan och samarbeten på många plan och på nya sätt. Jag tror att nätverka är en förutsättning för att lyckas.

Vi som jobbar på Culpeo har kompletterande bakgrund och erfarenheter och vi har alla gemensamt att vi vill skapa ett företag att vara stolt över, ett företag som gör skillnad och bidrar till att lösa den stora kompetensutmaningen.

I vilka frågor kan man få hjälp från dig?

Jag kommer att börja med att bygga upp vårt affärsområde “HR”. Vi vet att våra kunder, framför allt de som är små eller medelstora ibland har behov av stöd inom HR-frågor, både strategiska medarbetar- och kompetensfrågor exempelvis i samband med expansion och neddragning, omorganisation eller att stötta chefer och ledningsgrupper.

Personalfrågor tar periodvis mycket tid för chefer och då finns vi som stöd även i löpande och operativa frågor. Vi kommer att bygga upp en funktion där det finns möjlighet till ett abonnemang på HR-stöd, anpassat till varje företags specifika behov. Endel behöver HR på plats några dagar i veckan och andra kanske vill abonnera på exempelvis 30 timmar i månaden.

Det finns också möjlighet att kontakta mig vid rekryteringsbehov eller om man har behov av en interimslösning i en strategisk HR-roll eller annan chefsbefattning.

Kontakta mig kan man egentligen göra för alla Culpeos olika områden så ser jag till att du får hjälp på bästa sätt.

Har du några tips att dela med dig av?

Hela arbetslivet är i stor förändring, dels efterdyningar av pandemin och dels konkurrensen om arbetskraften. Det ställs stora krav på arbetsgivare, som måste vässa och tydliggöra sina erbjudanden för att attrahera och kanske det allra viktigaste, att behålla rätt kompetens. Jag tror att det blir en stor konkurrensfördel för de företag och organisationer som har en tydlighet i hur medarbetarnas utvecklingsresa kan se ut. Att lite mer “skräddarsy” befattningar så att medarbetarnas kompetens tas tillvara och utvecklas parallellt med företagens behov av utveckling.